Селчук и Ефес- Какво да видим? | Holiday Pirati |
Селчук и Ефес-  Какво да видим?

Селчук и Ефес- Какво да видим?


Знаете ли, че Селчук, малко градче, разположено само на няколко километра от брега на тюркоазеното Егейско море, и е дом на голям брой останки от Гръцката и Римската империя, древния град Ефес и библиотеката на Целз?

Библиотеката на Целз е третата по големина библиотека в римския свят, построена още през 110 г. сл. н. е. и все още можете може да се види след близо две хиляди години на същото място в Селчук, Турция.

В рамките на този пътеводител ще ви разкажем как можете да посетите Ефес и ще ви предоставим изчерпателен списък от интересни неща за правене в Селчук.

 

Библиотеката На Целз
Библиотеката На Целз

Разгледайте Библиотеката На Целз

Една от най-известните туристически атракции в Ефес е Библиотеката на Целз . Тя е построена през далечната 110 година след новата ера, когато Римската империя управлява района и точно тази библиотека ни дава сведеня за това как са изглеждали библиотеките в римския свят.

Когато е била построена, библиотеката се смятала за третата по големина библиотека в империята, като отстъпвала ссамо на библиотеките в Александрия и Пергамон. Учените в наши днис са докацали, че в миналото Библиотеката на Целз е съхранявала над дванадесет хиляди свитъка, докато не била унищожена от голям пожар.

Въпреки че е построена преди почти 2000 години и е е търпяла разруха не веднъж, днес все още можете да видите невероятната и фасада със запазени почти всички колони непокътнати тук. Библиотеката на Целз е едно от най-добре запазените произведения на архитектурата в Ефес и ще ахнете още в момента, в който се изправите пред това, което е останало от нея.

 

Античен театър в Ефес
Античен театър в Ефес

Разгледайте Античния театър в Ефес

Античния театър в Ефес е друго впечатляващо инженерно съоражение, която трябва да разгледате, докато сте в Ефес. Театърът е построен на един от склоновете на хълм и е една от първите масивни структури, които ще забележите, когато влезете от южния вход на Ефес.

Античният театър в Ефес е широк 140 метра, на времето е могъл да побира повече от 20 000 зрители. Това е доста впечатляващо, като се има предвид, че това се е случвало преди почти 2000 години. Това добре запазено архитектурно чудо за времето си, днес ни показва колко умели са били римляните в изграждането на масивни структури и фактът, че все още можем да го видим днес буди недоумение и уважение към строителите на онова време.

Музей на Ефес
Музей на Ефес

Разгледайте Музея На Ефес

Ако искате да научите повече за древния град Ефес, горещо ви препоръчваме да посетите Ephesus Museum - музей посветен на съхраняването на всички артефакти открити около Ефес.

Музеят е разделен на 8 различни секции разделени на теми пълни с артефакти от античното минало.Тъй като разкопките и реставрацията все още продължават, никога не се знае какви нови неща може да ви изненадат, така че не забравяйте да проверите когато сте в Селчук. Музеят на Ефес отваря всеки ден от 9 сутринта и работи до 18:30 ч., а входната такса е 120 TRY плюс 70 TRY, ако искате аудио обиколка.

 

Джамия  Иса Бей
Джамия Иса Бей

Отбиите се до джамията на Иса Бей

Ако вече сте разгледали Ефес, значи вече е време да се насочите към другите забележителности на град Селчук. Една от основните атракции е джамията Иса Бей - стара джамия построена през 14-ти век, която е разположена недалеч от центъра на града.

Тя е чудесен пример за селджукска архитектура и е уникална с това, че е построена асиметрично нарочно, за разлика от други джамии в Турция.

Вратите, прозорците и куполите не са подравнени по начина, по който се проектирали традиционните джамии, а колоните, които били използвани за укрепване във вътрешността всъщност са преизползвани от древните руини, което и придава още по внушителен и уникален вид. Джамията Isa Bey е отворена от 8:30 до 22:30 часа всеки ден и може да се посети без входна такса.

Храм на Артемида
Храм на Артемида

Посетете храма на Артемида

Недалеч от джамията Иса Бей ще откриете и храма на Артемида - това е друг остатък от древните цивилизации, този път от гръцката епоха. Храмът на Артемида или това, което е останало от него, е известен като едно от 7-те чудеса на древния свят.

Смята се, че храмът първоначално е построен през 6-ти век пр.н.е., преди римляните да преминат през района и да продължат да се разширяват през втори век пр.н.е. От храма не е останало много, освен няколко колони в гръцки стил, всички разпръснати неравномерно.

Тъй като е свободен за достъп и не е много далеч от центъра на града, смятаме, че определено си заслужава посещението. Освен това ще видите и живописната гледка към замъка Аясолук, за който ще ви разкажем в следващите редове.

Калето на Селчук
Калето на Селчук

Замъкът Аясолук или Калето на Селчук е масивна каменна крепост построена от византийците някъде в периода между 6-8 век сл. н. е. Разположена е на върха на хълма носещ същото име- Аясулук.

С изключение на страхотните си стени, мястото не е особено поддържано и вътре в крепостта не е останало много за гледане. След като влезете вътре, ще намерите малка разрушена джамия, няколко цистерни, основи на стари къщи и това е всичко.

 

Кога да идем?
Кога да идем?

Кога да идем?

Докато юни - август се считат за пиковия сезон, не мислим, че те са е най-доброто време за посещение на Селчук. Въпреки че това е най популярното време, реално също ще се сблъскате с голяма туристическа тълпа, както и с високите цени в хотелите, което не е най- доброто решение. Плюс това Юли и Август са най- горещите месеци, което определено е в ущърб за разохждащите се на открито.

Бихме ви препоръчали да посетите Селчук през Април и Май или през Септември и Октомври, когато тълпите от туристи започват да намаляват и температурите да са поносими. 

 

Как да стигнем до Селчук и Ефес?
Как да стигнем до Селчук и Ефес?

Как да стигнем до Селчук и Ефес?

С автобус! За да вземете автобус от Истанбул до Селчук, можете да се качите на един от 3-те ежедневни линии, които се движат между централната гара на Истанбул и Селчук в 8:00, 20:00 и 22:00 часа. 

Присъедините се към организирана екскурзия: Една от основните причини хората да посещават Селчук е да видят древногръцкия град Ефес и тъй като той е една от най-популярните атракции в страната, има много обиколки, които можете да направите направо от София и Пловдив, чак до Селчук и други забележителности на съседна Турция.

Ако искате обиколка, която ще ви отведе до Ефес и още забележителности, определено препоръчваме екскурзията Най- доброто от Турция .

09.12.2022 г. - TravelTeam

Зареждане